Qrant müsabiqəsi çərçivəsində icra olunan layihə bir ilkə imza atacaq

• Çərşənbə axşamı 6 İyun 2023

VI qrant müsabiqəsində qalib omuş "Şagirdlərin Beynəlxalq Coğrafiya Olimpiadalarına (iGeo və eGeo) hazırlıq” layihəsi çərçivəsində ilk dəfə şagirdlər üçün çöl təcrübələri keçiriləcək.

Qeyd edək ki, məqsəd layihədə iştirak edən şagirdlərin İndoneziyanın Bandunq şəhərində keçiriləcək XIX iGeo Beynəlxalq Coğrafiya Olimpiadasına hazırlamaqdan ibarətdir.

Ölkəmizi təmsil edəcək komandaya şagird seçimi üç turdan ibarətdir. Birinci turda RFO coğrafiya yuxarı yaş qrupu qalibləri iştirak ediblər. Onların arasında layihənin müdavimləri də var. II tur çöl təcrübəsi bacarıqlarının yoxlanılması üzərindən olacaqdır. Bu turda I turdan keçən şagirdlərə ərazi üzrə çöl tədqiqatları aparmaq, təhlillər etmək, ərazinin tarixi inkişaf dinamikasını təhlil etmək, ərazinin xəritəsini hazırlamaq, verilən obyektlərin xəritə üzərindəki sahələrini, perimetrlerini hesablamaq, ərazi üzrə təsərrüfat obyektlərinin düzgün şəkildə xəritədə yerləşdirmək və onların SWOT analizini aparmaq, dayanıqlı inkişaf kompetensiyalarIna cavab vermələrini dəyərləndirmək və öz təkliflərini vermək kimi bacarıqlar tələb olunacaqdır.

Qeyd edilən çöl işləri, iGeo-nun əsas mərhələlərindən biri olub, şagirdlərə əsas xal verən mərhələ sayılır. Şagirdlərin ümumi nəticəsinə 60 % təsir edir. İyunun 10-da keçiriləcək çöl işləri, təhsilimizdə şagirdlər üçün bir ilk olacaq. İndiyədək şagirdlər üçün belə geniş və ixtisaslaşmış çöl işləri həyata keçirilməmişdir. Bu il komanda hazırlıqları ciddi şəkildə həyata keçirilib və Elmlər Akademiyasının Coğrafiya İnstitunun əməkdaşları ilə yanaşı Bakı Dövlət Universitetinin və Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetinin Coğrafiya fakültəsinin əməkdaşları da dəstək göstəriblər. Yerli mütəxəssislərlə yanaşı qardaş Türkiyənin də mütəxəssisləri yaxından iştirak edirlər.

Ölkə komandasının seçmə mərhələsinin III turu elmi məqalə yazmaq olacaqdır. Belə ki, hər iki ildən bir IGU Beynəlxalq Coğrafiya Birliyinin keçirdiyi konfransda iGeo -da iştirak edən şagirdlərdən öncədən elan edilən mövzu üzrə hazırladıqları elmi araşdırma işlərindən fərqlənənləri həmin elmi konfransda təqdim edib, daha sonra elmi məcmuədə nəşr ediləcək.

Qeyd edək ki, icra edilən layihənin rəhbəri Bakı şəhəri Nəsimi rayonu 8 nomrəli məktəbin və Fortis Academy -nin coğrafiya müəllimi Yaşar Seyidəliyevdir.